keskiviikko 22. heinäkuuta 2009

Miten doulapiiri toimii?

Tampereen doulapiiri toimii vapaaehtoisvoimin. Meitä voi lähestyä sähköpostilla tampereendoulapiiri@gmail.com. Yleensä se menee niin, että tuleva synnyttäjä laittaa s.postia ja kertoo doulatoiveestaan ja hieman tilanteestaan (esim. LA). Viestiin vastaava yhteyshenkilö laittaa synnyttäjän luvalla doulapyynnön kaikille Doulapiirin doulille. Vapaana olevat doulat ottavat yhteyttä synnyttäjään esittelyviestillä. Näistä synnyttäjä voi valita doulat, jotka haluaa tavata tai voi valita doulan myös sähköpostin perusteella. Kätevintä on tulla tapaamaan doulia esim. doula-iltaan. Yleensä toivomme, että synnyttäjä valitsee kaksi doulaa; varadoula tulee avuksi, jos päädoula estyy.


Odottaja saa missä vaiheessa ja tilanteessa tahansa perua koko jutun tai vaihtaa doulaa. Odottaja on päähenkilö ja hänen toiveitaan ja tarpeitaan kuunnellaan. Jos esim. kukaan doulaehdokkaista ei tunnu sopivalta, niin niistä ei ole pakko valita ketään vaan voidaan katsoa uusia ehdokkaita piiristä.

Jokaisella odottajalla/synnyttäjällä on yksilölliset tarpeet ja toiveet, joten myös yhteistyö doulan kanssa on aina erilaista. Jotkut haluavat pitää tiuhemmin yhteyttä doulaansa, toiset taas harvemmin. Tavallisinta on, että odottaja ja doula tapaavat ainakin pari kertaa ennen synnytystä. Niissä tapaamisissa tutustutaan ja käydään läpi synnyttäjän toiveita ja ajatuksia synnytykseen liittyen.

Synnytyksen jälkeen tavataan vielä kerran ja käydään läpi synnytys ja siihen liittyvät ajatukset ja tunnelmat.

Doulat ovat vapaaehtoisia, joille maksetaan mahdolliset matka- ja pysäköintikulut kotikäynneistä ja synnytykseen liittyen (yleensä 5-70 euroa riippuen synnytyssairaalsta). Tämän lisäksi doulapiiri tarvitsee toimintaansa varoja ja tästä syystä toimintaamme voi tukea vapaaehtoisella summalla, joka maksetaan Napapiiri RY:n tilille nordea 114630-1104535 viitenumerolla 1481. Molemmat korvaukset maksetaan synnytyksen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti