Palautteet

 Tälle sivulle olemme keränneet osan vuosienvarrelta saapuneita palautteita perheiltä! 💜


" Uutena isänä koin Doulan avun erittäin arvokkaaksi. Synnytys oli koettelemus monellakin tapaa, ja oli hienoa, että mukana oli joku, joka oli ollut siinä tilanteessa useitakin kertoja aikaisemmin. Doulan läsnäolo ja asiantuntemus toivat varmuutta sekä rauhallisuutta sekä isälle että äidille. Lisäksi kaikkein vaikeimpina hetkinä oli hyvä, että äidin kivun lievitykseen ja muuhun avustamiseen oli enemmän käsiä ja vaihtoehtoisia henkilöitä käytettävissä. Vaikka lapsen syntymä oli hyvin intiimi ja ”henkilökohtainen” tapahtuma, niin missään vaiheessa Doulan läsnäolo ei tuntunut tungettelevalta tai hankalalta. Suosittelen tätä ehdottomasti muillekin."


"Olit korvaamaton apu. Erittäin positiivinen kokemus oli kun otin doulan synnytykseen mukaan. Olisi se ollut niin yksinäistä polttojen kanssa olla aivan yksin, kun ne alkoivat. Ilman sinua olisi oloni ollut paljon paljon tuskaisempi! Osasit valmistaa minua hyvin synnytykseen, siitä syystä osasin jo odottaa mitä tuleman piti ja synnytys ei enää tuntunut niin vieraalta. Kiitos sinulle siitä! En olisi moista apua saanut keneltäkään muulta joka synnytykseen olisi tullut mukaan.
Minusta doula oli paljon parempi vaihtoehto, kuin mikään muu. Osasit olla rauhallinen synnytyksessä ja annoit minulle omaa tilaa kun sitä halusin, luit minua hyvin. Et ollut päällekäyvä yhtään, vaan kunnioitit minun toiveitani. Henkisenä tukena olit korvaamaton!
Ensimmäisen lapsen jälkeen voin sanoa, että aion ottaa toiseenkin synnytykseen mukaan doulan, jos tulen saamaan vielä lisää ^^ ".
Virve 25 vuotta.


"Palautetta ja ajatuksia... Ensimmäisenä tulee mieleen, että miksi ihmeessä eivät kaikki hyödynnä doulaa synnytyksessään?! Ennen synnytystä doulalta sai tärkeää tietoa synnytyksestä, tukea synnytyksen suunnitteluun ja oli mahdollisuus pohtia ajatuksiaan ja toiveitaan ns. ulkopuolisen kanssa eri tavalla kuin esim. neuvolassa. Ajatus siitä, että doula olisi mukana synnytyksessä, oli heti luontevaa meille. Koimme nimen omaan, että isällä on tärkeä ja keskeinen rooli äidin tukemisessa ja doula on mukana vahvistamassa tätä ja huolehtimassa ns. muista asioista, jotta isän on mahdollisuus keskittyä äitiin. Tuntui myös hyvältä, että oli mahdollisuus ensin tutustua doulaan ja sitten päättää, tuntuuko hänen kanssaan synkkaavan ja haluaako juuri tämän ihmisen mukaansa näin tärkeään ja herkkään tapahtumaan. Tärkeimmäksi asiaksi taisi lopulta muodostua doulan ja isän yhteispeli kivunlievityksessä akupisteiden avulla. Yksin ei olisi isä kyennyt kaikkia pisteitä painamaan ja taukojakin tarvittiin. Tämä siirsi kipulääkkeen tarvetta huomattavasti pidemmälle ja olisi sen toisenlaisesssa tilanteessa korvannut kokonaan. Doula toi myös varmuutta siihen, että omia toivomuksia kuullaan ja jos niistä jouduttaisiin poikkeamaan, niin ne perusteltaisiin ja niistä keskusteltaisiin vaikka omat voimat olisivat vähissä. Kätilöillä tuntui olevan kiire ja doulan mukana olo vähensi huomattavasti tarvetta ns. vaivata kätilöitä pikkuasioilla, jotka synnyttäjälle ovat kuitenkin merkityksellisiä. Vaikka doulaan ja varadoulaan ehti tutustua vain muutaman tapaamisen verran, niin oli heti mukavampaa, että mukana on isän lisäksi joku, joka tietää ja tuntee omat synnytykseen liittyvät ajatukset. Itseasiassa koin, että oli parempi, ettei doulana toiminut esim. läheinen ystävä. Ihana oli myös palata synnytykseen yhdessä doulan kanssa jokin aika synnytyksen jälkeen ja koota ajatukset yhteen ja saada ns. ulkopuolisen näkemys asiaan kun itseltä moni asia menee ohi. Haluamme kiittää ihania doulaa ja varadoulaa ja toivomme ihmisten rohkaistuvan jakamaan elämän tärkeimpiä kokemuksiaan ja ottavan vastaan sen tuen ja avun, joka on saatavilla.

Jooan iskä ja äiskä"


"Tukenani synnytyksessä oli oman miehen lisäksi doula, jonka antama tuki oli erittäin arvokas osa ensimmäisen lapsemme syntymää.

Koulutetun doulan merkitys oli suuri jo valmentautumisvaiheessa. Odotusajan keskustelut doulan kanssa auttoivat tekemään edessä olevasta synnytyksestä konkreettisen tapahtuman, johon voi ja sai valmistautua. Olimme yhdessä doulan kanssa keskustelleet toiveistani ja eri kivunlievitystavoista sekä myös siitä, miten tärkeää on varautua siihen, että synnytyksessä tapahtumat voivat saada nopeasti uuden käänteen. Lisäksi olin juuri muuttanut uudelle paikkakunnalle, ja tuntui erityisen hyvältä saada tueksi henkilö, joka tunsi paikallisen synnytyssairaalan tilat ja käytännöt.

H-hetken koittaessa olin rauhallisin mielin. Tiesin, että tukenani tulisi olemaan rauhallinen ja asiantunteva henkilö, jonka apuun ja kannustukseen voisin luottaa sataprosenttisesti. Itse synnytyksessä harva asia meni kuten olin etukäteen ajatellut, mutta se ei haitannut. Doulan ja kätilön kanssa pohdimme käytössä olevia vaihtoehtoja, ja koin, että löysimme juuri minulle parhaat ratkaisut. Koko ajan oli rauhoittavaa tietää, että rinnallani oli doulan kaltainen henkilö, joka tunsi synnytyksen vaiheet ja joka osasi niin hienosti kannustaa ja rohkaista joka vaiheessa.

Doulan merkitystä on vaikea pukea sanoiksi. Hänen läsnäolonsa rauhoitti ja antoi voimia synnytyksen aikana. Hänen läsnäolonsa ansiosta en kokenut hätää tai jännitystä. Koulutetun doulan tuki kuuluisi mielestäni kaikille synnyttäjille!""Ensisynnyttäjänä koin, että ilman muuta doulalle olisi käyttöä synnytyksessäni. Pystyin olemaan heti synnytyksen alusta alkaen rauhallinen, koska tiesin että minua on tukemassa rakas mieheni sekä asiantunteva, synnyttänyt nainen, jolta saamme tarvittaessa hyviä neuvoja synnytyksen edetessä. Koska olin valmistautunut itsekin huolella synnytykseen, keskeisintä oli doulan antama henkinen tuki ja se, että vaikka sairaalassa henkilökunta vaihtui, pysyi hän mukana koko synnytyksen ajan.

Pystyin luottamaan siihen, että tarvittaessa hän ehdottaa esimerkiksi erilaisia asentoja tai hengitystapaa tai miehelleni ehdotetaan, miten hän parhaiten pystyisi oloani helpottamaan.
Se tieto, että joku tavallaan katsoo perään ja on ollut itsekin samassa tilanteessa, antoi hirveästi varmuutta siitä, että kaikki menee niin kuin pitääkin. Pystyin itse keskittymään luonnollisen syntymän etenemiseen."Koin doulan mukana olon synnytyksessä erittäin positiivisesti. Koin, että minulla oli mukana joku, joka jaksaa kokemuksella/näkemyksellä tsempata minut loppuun asti. Todella keskeistä oli se, että sai tavata doulan niin ennen kuin jälkeenkin synnytyksen. Hienoa oli myös se tuntu, että doulalla oli koko ajan aavistus siitä missä kohtaa synnytys menee ja tuki sen mukainen. Ja doula on synnytyksessä juuri sinua/perhettä varten..""Doulan läsnäolo oli ehdottomasti hyvä juttu. Ensimmäinen synnytykseni oli sujunut paperilla katsoen tosi hienosti, mutta siitä oli jäänyt jotenkin ulkopuolinen olo. Toisen synnytykseni halusin sujuvan osallistuvammin siten, että saan aktiivisemmin olla mukana ja päättää asioista. Doula oli oleellinen tekijä siinä, että tämä onnistui. Koin että doula otti minut huomioon yksilönä ja oli kuin silta perheemme ja sairaalan välillä - eräänlainen välittäjä. Doulan läsnäolo muutti ajatukseni synnyttämisestä paljon positiivisemmiksi. 

Tärkeintä doulassa oli tieto siitä, että synnytyksessä on mukana henkilö, joka tietää synnyttäjän toiveet ja tekee kaikkensa, että näitä toiveita myös kunnioitetaan. Tämä ainakin itsellä auttoi hirveästi siihen, että pystyi rentoutumaan. Doula on mielestäni korvamaton apu niin synnyttäjälle itselleen kuin myös tulevalle isälle. Varsinkin, jos kyseessä on ensisynnyttäjä, ehdottomasti doula mukaan."
Palautteet julkaistu kirjoittajien luvalla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti