keskiviikko 24. kesäkuuta 2009

TOP 5 - Kuultuja lausahduksia

Top 5
Synnytykseen ja douliin liittyviä lausahduksia

1. "No en minä kyllä ketään vierasta haluaisi synnytykseeni mukaan!"
Usein doula onkin synnyttäjälle vieras ihminen heti alkuun, mutta raskauden aikana tapaamisten ja yhteydenpidon myötä doulaan ehti kyllä tutustua - yllättävänkin hyvin. Riippuu myös tietysti ihmisestä (niin synnyttäjästä ja doulastakin), että kuinka nopeasti hyvä yhteishenki löytyy. Täytyy myös muistaa, että synnytyksen kätilökin on tavallisimmin äidille täysin vieras ihminen, joten siihen verrattuna raskausaikana tutuksi tullut doula (joka tietää sinun tarpeesi ja toiveesi) ei tunnu yhtään vieraalta.

2. "Mies ei halua doulaa synnytykseen."
Miehet usein vierastavat ajatusta doulasta ja sen takana saattaa tavallisimmin olla pelko siitä, että jää itse täysin ulkopuoliseksi jos synnytyksessä on mukana doula. Tai juuri tuo edellinen väittämä - doula tuntuu ventovieraalta.

Mies kannattaa ottaa doula-keskusteluun mukaan ja kertoa hänelle mm., että:
- doula ei vie hänen paikkaansa, vaan molemmilla on omat tärkeät roolinsa
- rooleista ja työnjaosta sovitaan/voidaan sopia jo ennen synnytystä, usein kuitenkin synnytyksen aikana roolit ym. jakautuu itsestään
- puoliso on rakastettunsa tukena hänen tärkeimpänä ihmisenä ja myös itsekin synnyttämässä, doula huolehtii mm. käytännön asioista ja on myös puolisonkin tukena

3. "Pärjään kyllä yksinkin."
Kyllä varmasti osa naisista pärjää synnyttäessä yksin tai kätilön tuella. Synnyttäessä ei kuitenkaan tarvitse "pärjätä" ja olla siinä mielessä vahva ja itsenäinen. Usein synnyttäjät kuitenkin kaipaa tukea, kosketusta, kannustusta ja läsnä oloa. Näihin doula on mitä parhain ihminen ja "apukeino".

4. "Haluaisin doulan synnytykseen, mutta sairaalaan ei saa ottaa kahta tukihenkilöä."
Tämä pitää harmi kyllä usein paikkaansa. Osa Suomen synnytyssairaaloista ei huoli kuin yhden tukihenkilön per synnyttäjä. Esimerkiksi Vammalaan saa mennä kahden tukihenkilön kanssa. Tays isän lisäksi mukaan saa ottaa KOULUTETUN doulan. Monet äidit koittavat saada kahta tukihenkilöä myös pelkopolien kautta. Jos doula yhtään kiinnostaa ja pyörii mielessä, niin kannattaa ihmeessä olla yhteydessä synnytyssairaalaan, ei siinä ainkaan mitään menetä. :)

Jos synnytyssairaalaan ei kertakaikkiaan voi ottaa kahta tukihenkilöä, niin voihan doulan kanssa sopia, että hän tulee synnytyksen alkaessa kotiin tueksi ja avuksi. Doulan avulla voi kotona olo sujua helpommin, eikä sairaalassa ehkä tarvitsisi olla niin pitkään.

5. "Entäs jos en haluakaan doulaa tai haluan vaihtaa doulan toiseen."
Raskaana olevalla on täysi valta muuttaa mieltään, vaihtaa doulaa, muuttaa sopimuksia, jne.. Kaikki tähtää synnyttäjän hyvinvointiin ja hyvään synnytys kokemukseen, joten voisi melkein sanoa, että "kaikki on sallittua". Doulaa voi siis vaihtaa tai perua kokonaan jos siltä tuntuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti