torstai 18. elokuuta 2022

perjantai 13. toukokuuta 2022

 

TENS vuokralle

Doulapiiri Ry:n kautta voit vuokrata jatkossa Tens laitteen itsellesi synnytykseen. 

"Elle TENS on moderni ja tehokas lääkkeetön kivunlievityskeino raskaana oleville ja synnyttäville naisille. Elle TENS -laitteen käytön voi aloittaa 37. raskausviikolla käyttöohjeita noudattaen. Laitetta voi käyttää myös muiden kiputilojen, kuten niska- ja selkäkipujen, kuukautiskipujen, jälkisupistuksien sekä leikkausten jälkeisten kipujen lievittämiseen."

Vuokrattavina ovat mallit Elle TENS sekä Obi TENS. Laitetta voi vuokrata 4 viikoksi kerrallaan, hintaan 40€. (sis. yhdet elektrodit)

Mikäli haluat itsellesi vuokrata laitteen, voit tehdä sen ottamalla yhteyttä TENS vastaavaamme. 

Tia Niemi: tia.niemi@gmail.com tai puhelimitse 040 9319326

tiistai 9. lokakuuta 2018

Tiedote: Doulien kysyntä ylittää tarjonnan, ratkaisuksi kokeillaan ”hetidoulausta”

Tampereen doulapiirin doulia kysytään tueksi synnytyksiin yhä enemmän. Tätä nykyä syntyy tilanteita, joissa doulia on hankala saada riittämään kaikille pyytäjille

Doulapiirin doulat ovat vapaaehtoistyöntekijöitä, jotka tarjoutuvat tueksi synnytyksiin silloin, kun heidän oma elämänsä antaa myöden. Koska piirin toimintaa ei tue mikään virallinen taho, ei doulien riittävyyttä voida varmistaa rahaa käyttämällä. Pyrimme kuitenkin parhaamme mukaan tarjoamaan doulapyynnön esittäjille ainakin jonkinlaista tukea. Doula voi siis tarjoutua avuksi, vaikkei voikaan aukottomasti päivystää ja luvata varmasti pääsyä synnytykseen ajankohdasta riippumatta. Doula kertoo aina selvästi aikataulurajoituksensa tuettavalle.

Suuren kysynnän vuoksi olemme myös ottaneet käyttöön ns. hetidoularingin. Jos varsinaiseksi doulaksesi lupautunut vapaaehtoinen ei pääsekään mukaan synnytykseesi, voi hänen tilalleen pyytää päivystävän hetidoulan. Tällöin hälytyksen saanut, vapaana oleva Doulapiirin doula lähtee mukaan synnytykseen. Hetidoulan käytöstä voi sopia myös etukäteen.

Jos haluat varmistaa sen, että synnytyksessäsi on varmasti etukäteen tuntemasi doula, kannattaa tutustua Tampereella toimiviin ammattilaisdouliin ja tiedustella heidän varaustilannettaan ja hintapolitiikkaansa.

Sydämellisin synnytysterveisin Doulapiirin doulat

keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Liikuta lasta lantiossa -koulutus

Viime viikonloppuna kouluttauduttiin taas Napapiirillä! Huikeat 16 innokasta Doulapiirimme doulaa osallistui Liikuta lasta lantiossa- koulutukseen. Kouluttajina toimivat ihanat kätilöt Johanna Honkanen (Kätilö kädet & sydän) & Johanna Nyyssölä (Kätilön käsistä).

Koulutus oli super mielenkiintoinen ja antoisa. Päivän aikana opiskeltiin mm. lantion alueen anatomiaa ja fysiologiaa, kehon epätasapainojen vaikutusta synnytykseen sekä harjoiteltiin keinoja niiden helpottamiseen. 
Aivan ihana joukko naisia oli jälleen paikalla, nauru raikasi ja uutta opittiin roppakaupalla. Ihan todella hyödyllinen koulutus löytyy nyt siis myös monen meidän doulan takataskusta!

Kiitos vielä mahtaville kouluttajille! 

















sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Doulien kesän päättäjäiset 2017

Vietimme eilen ihanaa päivää Doulapiirin doulien kesken, ihanan iso porukka meitä oli päässyt viettämään aikaa yhdessä.

Muistelimme menneitä ja keskustelimme tulevasta, mukavia juttuja on luvassa! Seuraavasta doulakoulutuksesta oli kovasti puhetta ja sitä alammekin suunnittelemaan pikaisesti, joten jos doulakoulutus on mietinnässä, pysykäähän linjoilla! ❤

Ihana doulaenergia hyrräsi koko päivän, herkkuja ja nauruakin riitti!

Syksyisin terveisin,
Doulapiirin naiset



sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Uusia imetysohjaajia doulapiirille

Imetysviikko huipentui Tamperella! Doulapiiri sai lisää imetysohjaajia viikonloppuna, kun kasa doulia kouluttautui imetysohjaajaksi (WHO) Mammaen -koulutuksessa, Leena Kauniston ohjaamana.

Tuoreet imetysohjaajat vastaavat ja opastavat mielellään imetyksiin liittyvissä asioissa! 

Kuvassa ylhäällä vasemmalta Maisa, Maija, Linda, alhaalla Oona ja Maiju.





tiistai 11. lokakuuta 2016

Uusia doulia mukaan toimintaan

Doulapiirin kysyntä on vuosi vuodelta kasvanut aina entisestään ja tänä vuonna listoilla on ennätyksellisesti jo yli kahdeksankymmentä doulapyyntöä.

Doulapiiri kouluttaa toimintaan mukaan jatkuvasti uusia doulia ja juuri päättyneen doulakoulutuksen kautta Doulapiiriin liittyi yhdeksän uunituoretta doulaa!

Lämpimät onnittelut uusille doulille!


sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Doulien kysyntä ylittää ajoittain tarjonnan

Doulien kysyntä Tampereen seudulla kasvaa kovaa vauhtia. Doulapiirillä on tällä hetkellä vaikeuksia tarjota doulaa jokaiselle sellaisen haluavalle vuosittaisista doulakoulutuksista huolimatta. Toiminnassamme mukana olevat doulat toimivat vapaaehtoisina, ja tämän vuoksi he doulaavat elämäntilanteidensa salliessa.

Toivommekin, että doulan haluavat synnyttäjät tutustuisivat myös alueen muihin palveluntarjoajiin. Doulia on saatavilla ainakin ensi- ja turvakotien perhetuvilta ja Tampereella toimivilta yksityisiltä doulayrittäjiltä.

Ystävällisin kevätterveisin
Tampereen Napapiiri Ry:n Doulapiirin doulat

maanantai 10. maaliskuuta 2014

Doulat vierailulla Taysissa

Naistenpäivän aattona, perjantaina 7.3. teimme iloisen aamupäivävierailun TAYSin synnytysosastolle. Doulapiiri on nyt toiminut Tampereen Napapiirillä reilut kymmenen vuotta. Olemme kiitollisia uudistuksista, joita TAYSin synnytysosaastolla on tässä ajassa tapahtunut, mm siitä, että nykyisin synnyttäjällä saa olla mukanaan sekä lapsen isä että doula.

Monessa muussakin asiassa on menty yhä perhekeskeisempään ja yksilöllisempään suuntaan, ja yhteistyö sairaalan kanssa on lämmintä ja vuorovaikutteista.

Haluaisimme kiittää kätilöitä, jotka tekevät raskasta vuorotyötä suurella sydämellä ja päätimme viedä kätilötiimille suklaarasioita. Koskapa meillä ei ole minkäänlaista rahoitusta tai julkista tukea toiminnallemme, oli ihanaa, että saimme suklaat lahjoituksena ylöjärveläiseltä Suklaatilalta.

Suklaatilan Katja Järvenpää oli heti innolla mukana tempauksessa. ”Synnytin kaksoset viisi vuotta sitten TAYSissa ja sain erinomaista palvelua. Kiitollisuus kätilöitä ja kaikkia avustaneita kohtaan on suurta”, herkistyi Katja muistelemaan. Suklaat olivat käsintehtyjä konvehteja kauniissa rasioissa, ja rasiat noutanut Koskisen Eeva ei voinut vastustaa kiusausta, vaan osti kotiinkin omat naistenpäivän eväät.

Iloiselle missiolle pääsivät mukaan Eevan lisäksi Katja Valaskivi, Hanna Hirvonen, Elina Sillanpää ja Minna Lepola.Tapasimme ensin synnytysvastaanoton kätilöt ja jatkoimme siitä synnytyssalin kahvihuoneeseen, jossa viivähdimme hetken jutustellen. Kätilöitä oli paikalla puolisen tusinaa juuri sopivasti lounastaan lopettelemassa, joten suklainen jälkiruoka tuli juuri sopivasti. Lopuksi pääsimme vielä kätilö Hanni Hiltusen seurassa tutustumaan allashuoneeseen.

Lämpimät kiitokset vielä Suklaatilan avokätisestä osuudesta tähän hyvänmielen aamupäivään!

maanantai 17. syyskuuta 2012

Juttua doulista

Tässä linkki doulista kertovaan juttuun..

http://www.avatv.fi/kauneusjahyvinvointi/artikkeli.shtml/taitavat-kadet-synnytykseen-doulasta-on-apua-koko-perheelle/2011/08/1378249

"Doulalla on syntymässä oma ainutlaatuinen tehtävänsä naisen ja perheen luotettuna tukijana. Hän on koulutetut käytännön kädet ja informaatiovarasto, josta ammentaa tietoa etukäteen ja vaihtoehtoja synnytyksen edetessä. Doulan voi ottaa mukaan millaiseen synnytykseen tahansa: hänestä on hyötyä sekä puolison kanssa synnyttävälle että yksinodottajalle, sekä ensisynnyttäjälle että jo useamman lapsen äidille." Maarit Rasi MTV3

lauantai 23. kesäkuuta 2012

Doulapiiri 10 vuotta!


Tämän vuoden elokuun doula-illassa juhlitaan kakkutarjoilun merkeissä Doulapiirin kymmenvuotista taivalta. Doulapiiri perustettiin vuonna 2002, ja siitä tähän päivään toiminnassa on ollut mukana useita vapaaehtoisia doulia. Doulilla on ollut kunnia olla mukana tukemassa lukuisia synnyttäjiä niin henkisesti kuin fyysisestikin. Doulat ovat saaneet kokea ainutlaatuisia hetkiä tukemiensa perheiden kanssa. Lisäksi doulat ovat antaneet mielellään aikaansa jakaakseen synnytystietoutta synnyttäjien kanssa keskustelemalla esimerkiksi Aktiivinen Synnytys Ry:n teemailloissa Napapiirillä.

Doula-iltaan on myös poikkeuksellisesti tulossa doulia Doulapiirin ulkopuolelta. Mukaan on tulossa ensi- ja tuvakotien perhetupien doulia sekä Tampereella toimivia yrittäjädoulia. Doula-illassa synnyttäjien on siis mahdollista tavata useita eri doulia ja rauhassa pohtia sitä, millainen doula sopisi parhaiten tueksi siihen omaan synnytykseen.

Tervetuloa mukaan ainutlaatuiseen doulailtaan 2.8. klo 17-19!

Ystävällisin kesäterveisin Tampereen Napapiiri Ry:n Doulapiirin DOULAT

keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Doulapiirista artikkeli Alueviesti-lehdessä!

Tampereen doulapiiristä on artikkeli ke 26.5. ilmestyneessä Alueviesti-lehdessä. Verkkolehden voi lukea täällä, ja doulapiirin artikkeli löytyy sivulta 13.

PS. Jos haluat tukea Doulapiirin toimintaa, voit tehdä sen nyt lahjoittamalla haluamasi summan tilille:
Tampereen Napapiiri ry / Nordea 114630-1104535
Doulapiirin viite 1481
Saaduilla lahjoituksilla on tarkoitus kehittää doulapiirin toimintaa ja järjestää mm. lisäkoulutusta.

perjantai 5. helmikuuta 2010

Lehtijuttuja doulista

Uusimmassa Kaksplus -lehdessä (2/2010) on juttu "Hyvä synnytystiimi". Siinä on haastateltu kolmea synnytyksessä mukana ollutta tukihenkilöä, joista yksi on Helsingissä toimiva doula Veera Gindonis. Veera on haastattelussa kuvannut hyvin doulan toimintaa ja siihen liittyviä asioita ja ajatuksia. Kannattaa siis lukea! :)


"On tutkittu, että doulan mukanaolo vähentää lääketieteellisten toimenpiteiden tarvetta myös silloin, kun synnyttäjän läheinen on mukana."

"Luottamus synnyttäjän ja doulan välillä on tärkeä. Tapaan synnyttäjän yhdestä kolmeen kertaan ennen synnytystä. Selvitämme muun muassa, mitä synnyttäjä toivoo minulta ja onko hänellä aiempia kokemuksia kuten vaikeita synnytyksiä, joista olisi hyvä tietää. Usein synnytykseen osallistuva läheinenkin osallistuu keskusteluihin."

Kaksplus 2/2010, kirj. Elina Teerijoki, haast. Veera Gindonis



Mother & Baby -lehdessä (1/2010) oli hiljattain myös juttu doulista. Artikkeli "Doulas: the future of childbirth?" oli myös erittäin antoisa ja realistinen. Siinä kerrottiin myös doulan työstä ja joitain synnyttäjien kokemuksia. Ainoa ero Suomeen on se, että Iso-Britanniassa doulat ovat maksullisia.


"More and more women crave the one-to-one care that they can't get from a midwife. They want someone who can be there all the way through their labour, by their side and on their side." (Says Valerie Goekoop of Doula UK.)

(Mother & Baby 1/2010, kirj. Becky Sheaves)

keskiviikko 22. heinäkuuta 2009

Miten doulapiiri toimii?

Tampereen doulapiiri toimii vapaaehtoisvoimin. Meitä voi lähestyä sähköpostilla tampereendoulapiiri@gmail.com. Yleensä se menee niin, että tuleva synnyttäjä laittaa s.postia ja kertoo doulatoiveestaan ja hieman tilanteestaan (esim. LA). Viestiin vastaava yhteyshenkilö laittaa synnyttäjän luvalla doulapyynnön kaikille Doulapiirin doulille. Vapaana olevat doulat ottavat yhteyttä synnyttäjään esittelyviestillä. Näistä synnyttäjä voi valita doulat, jotka haluaa tavata tai voi valita doulan myös sähköpostin perusteella. Kätevintä on tulla tapaamaan doulia esim. doula-iltaan. Yleensä toivomme, että synnyttäjä valitsee kaksi doulaa; varadoula tulee avuksi, jos päädoula estyy.


Odottaja saa missä vaiheessa ja tilanteessa tahansa perua koko jutun tai vaihtaa doulaa. Odottaja on päähenkilö ja hänen toiveitaan ja tarpeitaan kuunnellaan. Jos esim. kukaan doulaehdokkaista ei tunnu sopivalta, niin niistä ei ole pakko valita ketään vaan voidaan katsoa uusia ehdokkaita piiristä.

Jokaisella odottajalla/synnyttäjällä on yksilölliset tarpeet ja toiveet, joten myös yhteistyö doulan kanssa on aina erilaista. Jotkut haluavat pitää tiuhemmin yhteyttä doulaansa, toiset taas harvemmin. Tavallisinta on, että odottaja ja doula tapaavat ainakin pari kertaa ennen synnytystä. Niissä tapaamisissa tutustutaan ja käydään läpi synnyttäjän toiveita ja ajatuksia synnytykseen liittyen.

Synnytyksen jälkeen tavataan vielä kerran ja käydään läpi synnytys ja siihen liittyvät ajatukset ja tunnelmat.

Doulat ovat vapaaehtoisia, joille maksetaan mahdolliset matka- ja pysäköintikulut kotikäynneistä ja synnytykseen liittyen (yleensä 5-70 euroa riippuen synnytyssairaalsta). Tämän lisäksi doulapiiri tarvitsee toimintaansa varoja ja tästä syystä toimintaamme voi tukea vapaaehtoisella summalla, joka maksetaan Napapiiri RY:n tilille nordea 114630-1104535 viitenumerolla 1481. Molemmat korvaukset maksetaan synnytyksen jälkeen.

keskiviikko 24. kesäkuuta 2009

TOP 5 - Kuultuja lausahduksia

Top 5
Synnytykseen ja douliin liittyviä lausahduksia

1. "No en minä kyllä ketään vierasta haluaisi synnytykseeni mukaan!"
Usein doula onkin synnyttäjälle vieras ihminen heti alkuun, mutta raskauden aikana tapaamisten ja yhteydenpidon myötä doulaan ehti kyllä tutustua - yllättävänkin hyvin. Riippuu myös tietysti ihmisestä (niin synnyttäjästä ja doulastakin), että kuinka nopeasti hyvä yhteishenki löytyy. Täytyy myös muistaa, että synnytyksen kätilökin on tavallisimmin äidille täysin vieras ihminen, joten siihen verrattuna raskausaikana tutuksi tullut doula (joka tietää sinun tarpeesi ja toiveesi) ei tunnu yhtään vieraalta.

2. "Mies ei halua doulaa synnytykseen."
Miehet usein vierastavat ajatusta doulasta ja sen takana saattaa tavallisimmin olla pelko siitä, että jää itse täysin ulkopuoliseksi jos synnytyksessä on mukana doula. Tai juuri tuo edellinen väittämä - doula tuntuu ventovieraalta.

Mies kannattaa ottaa doula-keskusteluun mukaan ja kertoa hänelle mm., että:
- doula ei vie hänen paikkaansa, vaan molemmilla on omat tärkeät roolinsa
- rooleista ja työnjaosta sovitaan/voidaan sopia jo ennen synnytystä, usein kuitenkin synnytyksen aikana roolit ym. jakautuu itsestään
- puoliso on rakastettunsa tukena hänen tärkeimpänä ihmisenä ja myös itsekin synnyttämässä, doula huolehtii mm. käytännön asioista ja on myös puolisonkin tukena

3. "Pärjään kyllä yksinkin."
Kyllä varmasti osa naisista pärjää synnyttäessä yksin tai kätilön tuella. Synnyttäessä ei kuitenkaan tarvitse "pärjätä" ja olla siinä mielessä vahva ja itsenäinen. Usein synnyttäjät kuitenkin kaipaa tukea, kosketusta, kannustusta ja läsnä oloa. Näihin doula on mitä parhain ihminen ja "apukeino".

4. "Haluaisin doulan synnytykseen, mutta sairaalaan ei saa ottaa kahta tukihenkilöä."
Tämä pitää harmi kyllä usein paikkaansa. Osa Suomen synnytyssairaaloista ei huoli kuin yhden tukihenkilön per synnyttäjä. Esimerkiksi Vammalaan saa mennä kahden tukihenkilön kanssa. Tays isän lisäksi mukaan saa ottaa KOULUTETUN doulan. Monet äidit koittavat saada kahta tukihenkilöä myös pelkopolien kautta. Jos doula yhtään kiinnostaa ja pyörii mielessä, niin kannattaa ihmeessä olla yhteydessä synnytyssairaalaan, ei siinä ainkaan mitään menetä. :)

Jos synnytyssairaalaan ei kertakaikkiaan voi ottaa kahta tukihenkilöä, niin voihan doulan kanssa sopia, että hän tulee synnytyksen alkaessa kotiin tueksi ja avuksi. Doulan avulla voi kotona olo sujua helpommin, eikä sairaalassa ehkä tarvitsisi olla niin pitkään.

5. "Entäs jos en haluakaan doulaa tai haluan vaihtaa doulan toiseen."
Raskaana olevalla on täysi valta muuttaa mieltään, vaihtaa doulaa, muuttaa sopimuksia, jne.. Kaikki tähtää synnyttäjän hyvinvointiin ja hyvään synnytys kokemukseen, joten voisi melkein sanoa, että "kaikki on sallittua". Doulaa voi siis vaihtaa tai perua kokonaan jos siltä tuntuu.

Mikä on doula?

Doula on alunperin kreikkaa ja tarkoittaa palvelijatarta. Nykyään sillä tarkoitetaan koulutuksen saanutta naispuolista tukihenkilöä, jonka synnyttäjä on valinnut itselleen synnytykseen mukaan. Doula voi olla synnyttäjän ainut tukihenkilö tai myös toimia tukena yhdessä synnyttäjän puolison kanssa.

DONA International on kansainvälinen doula yhdistys. Heidän sivuillaan doulasta sanotaan näin:
"The word "doula" comes from the ancient Greek meaning "a woman who serves" and is now used to refer to a trained and experienced professional who provides continuous physical, emotional and informational support to the mother before, during and just after birth; or who provides emotional and practical support during the postpartum period.

Studies have shown that when doulas attend birth, labors are shorter with fewer complications, babies are healthier and they breastfeed more easily."

Aktiivinen synnytys ry:n sivuilta löytyy artikkeli Doula ja isä synnyttäjän tukena, josta saa myös lisätietoja doulista.

tiistai 23. kesäkuuta 2009

Blogi avattu!

Tampereen Napapiirin doulapiiri on joukko Tampereen seudun/Pirkanmaan vapaaehtoisia doulia eli naisia, jotka ovat valmiita tulemaan tukihenkilöksi synnytykseen. Tässä blogissa on tarkoitus esitellä doulapiiriläisiä ja doulapiirin toimintaa. Tavoitteena on myös laittaa esille linkkejä ja lähteitä, joista voi löytää lisätietoja douliin ja synnytysjuttuihin liittyen.


Tervetuloa!