Doulat

Eeva 

Olen vuonna 1979 syntynyt, monien mutkien kautta Etelä-Karjalasta Tampereelle päätynyt äiti, puoliso, sisko, täti, synnytysaktivisti ja doula. Minulla on itselläni neljä erilaista, voimakasta ja voimaannuttavaa synnytyskokemusta. Taysissa olen synnyttänyt 2011, 2014, 2016 ja kuopuksemme syntyi suunnitellusti kotona 2017.

Doulapiirin doulakoulutuksen olen suorittanut 11/2014. Olen käynyt vuosien mittaan useita synnytysaiheisia kursseja ja valmennuksia ja näiden kurssien antia hyödynnän doulan työssäni. Käymiini koulutuksiin kuuluu mm. akupainanta, lantion tasapainoitus, vesi synnytyksessä ja hypnosynnytys. Lisäksi olen käynyt minikursseja mm. rebozon ja gua shan hyödyntämisestä. Olen myös ollut useita vuosia mukana Aktiivinen Synnytys ry:n toiminnassa vetämällä mm. synnytysteemailtoja Tampereen Napapiirillä. Voisi sanoa, että raskaus- synnytys- ja lapsivuodeasiat ovat sydämeni asia.

Synnyttävä nainen on kuningatar ja hänen ehdoillaan edetään! Tarjoan siis sinun tarpeisiisi räätälöityä turvaa ja yksilöityä tukea. Voin auttaa sinua halutessasi jo raskausaikana esimerkiksi synnytykseen valmistautumisessa ja halutessasi tulen mukaan synnytykseesi. Työkalupakissani on laaja repertuaari luonnonmukaisia kivunlievitysmenetelmiä. Hengitän sinun kanssasi ja tuen vaikka äänen käytössä vierelläsi. Tarjoan sinulle lempeää ja läsnäolevaa tukea, ja huomioin myös synnytykseen mukaan tulevan puolison/toisen tukihenkilön tärkeänä osana kannattelevaa synnytyskokemusta. Haluan auttaa sinua etenemään vaistojesi mukaan ja olla luomassa synnytykseen ihanaa flowta, rauhaa ja turvallisuudentunnetta.


Erika

Olen -81 syntynyt ja kaksi lasta itse (2008, 2013) synnyttänyt doula. Olen uusperheen äiti, perheeseeni kuuluu lasteni lisäksi myös mieheni ja hänen kolme tytärtä. Asumme Kangasalla ja minulla on auto käytössäni. 

Koulutukseltani olen diplomi-insinööri ja olen töissä kaupan alalla. Olen käynyt kaksi doulakoulutusta: Aktiivinen synnytys ry:n doulakoulutuksen vuonna 2009 ja seuraavana vuonna Ensi- ja turvakotiliiton koulutuksen Tampereella. Doulana olen toiminut siitä lähtien vapaaehtoispohjalta Tampereen doulapiirissä, synnytyksiä on takana jo kymmeniä ja siten mukaan mahtuu hyvin erilaisia synnytyksiä (kuten sektio ja kotisynnytys). Lisäksi olen täydentänyt osaamistani erilaisilla kursseilla, kuten synnytyslaulu-, hypnosynnytys-, imetysohjaaja- ja vauvan rauhoitelukurssilla. Olen ollut mukana myös Aktiivinen synnytys ry:n toiminnassa; Napapiirillä pidettävissä synnytysaiheisissa keskusteluilloissa sekä useissa eri tapahtumissa.

Minua on aina kiehtonut synnytysteema ja vauvat. Ensimmäisen oman synnytykseni myötä kiinnostus vaan kasvoi. Oli huikeaa kokea sellainen kehon voima ja endorfiinit. Tapahtuma oli yhtä aikaa jotain niin luonnollista, mutta silti ainutlaatuisen ihmeellistä.

Motiivina itsellä toimia doulana on halu edistää perhelähtöisempää synnytyskulttuuria, halu auttaa ja palvella sekä päästä itsekin osalliseksi kokemaan uuden elämän ja syntymän ihme.
Synnytys vaatii äidiltä voimavaroja ja hän kaipaa tukea ja neuvoja. Doula kulkee koko synnytyksen mukana, kun taas esimerkiksi sairaalan henkilökunta voi vaihtua moneenkin kertaan. Moni myös saattaa miettiä, mihin doulaa tarvitaan, jos puoliso on tulossa tukihenkilöksi? Mutta tapahtuma on puolisollekin mieltä mullistava ja esikoisen ollessa kyseessä uusi. Doulan avulla myös puoliso voi pystyä paremmin tukemaan synnyttävää äitiä.

Doulana haluan toimia äidin toiveiden mukaisesti ja tukea häntä valinnoissaan. Siksi on hyvä tavata raskausaikana ja keskustella synnytykseen liittyvistä asioista sekä tutustua. Valmistautuminen on tärkeää ja synnytys on paljon muutakin, kuin pelkkä fyysinen tapahtuma. Doulana pyrin omalta osaltani saamaan synnytyksestä äidille ja perheelle hyvän kokemuksen, yhden elämän ihanimmista tapahtumista.


Emmi

Olen Emmi, vuonna -90 syntynyt kahden  lapsen äiti itä-Tampereelta. Autolla pääsen kulkemaan tarvittaessa eri puolille Pirkanmaata. Doulapiirin doulakoulutuksen kävin keväällä 2017 ennen kuopuksemme syntymää. Äidin ja doulan roolien lisäksi toimin myös Imetyksen tuki ry:n tukiäitinä, ja autan doulattaviani mielelläni myös imetysasioissa.

Oma ammattitaustani on sosiaalialalla, joten muiden auttaminen ja monenlaisissa tilanteissa vierelläkulkeminen on tuttua ja lähellä sydäntäni. Päätin ryhtyä doulaksi kuopustamme odottaessani, sillä valmistautuessani omaan synnytykseen ymmärsin miten paljon hyötyä doulasta on synnyttäjälle jo ennen synnytystä, sen aikana ja joskus myös synnytyksen jälkeen.

Jollain tasolla synnytykset ovat aina kiinnostaneet minua, haaveammattini lapsena oli kätilö. Mutta haluan mielummin olla se, joka on synnyttäjän kanssa koko synnytyksen ajan ja antaa tälle kaiken aikansa keskittyen vain äitiin sekä puolisoon/tukihenkilöön ja heidän synnytykseensä, tavoitteenani tarjota perheelle mahdollisimman onnistunut ja hyvä synnytyskokemus.

Doulana kuuntelen herkällä korvalla synnyttäjän toiveita ja pyrin tarjoamaan tietoa synnytyksestä sekä erilaisista lääkkeettömistä kivunlievityskeinoista. Koen, että synnytystä edeltävät tapaamiset ovat tärkeitä tutustumishetkiä doulan ja perheen välillä ja synnytyksen aikana on doulan helppo olla sillä hänellä on jo tiedossa se, mitä toiveita synnyttäjällä on. Jokainen äiti on erilainen ja jokainen synnytys ainutlaatuinen kokemus, joten doulana antamani tuki on myös hyvin yksilöllistä ja aina synnyttäjän tarpeiden mukaista.

I'm also able to be a doula for a non-Finnish-speaking family. I'm a mother of two and a doula since spring of 2017. I can also provide help with any issues regarding breastfeeding.
As your doula, it's important to me to listen carefully to your thoughts about giving birth and what you might wish for your labor, to provide you with information about birth in general and possible non-medical pain relief methods etc. and do my best so you could have a good experience in childbirth.


Annika

Olen -89 syntynyt kolmen lapsen äiti. Omat pienokaiseni ovat syntyneet -11, -12, -16. Doulaaminen minua alkoi kiinnostaa toisen lapseni syntymän jälkeen ja tämä on juuri minulle sopiva vapaahetoistyön muoto.

Olen ollut kolme vuotta ensi- ja turvakotien liiton doulana keväästä 2014-2017 syksyyn asti ja doulapiirillä aloitin keväällä 2016. Ensi- ja turvakotien liiton perehdytyksen ja doulapiirin koulutuksen lisäksi olen myös käynyt synnytyslaulukurssin ja kotisynnytystä doulille-kurssin. Doulaamisen lisäksi toimin myös Imetyksen tuki ryn imetystukiäitinä, joten voin myös auttaa imetykseen liittyvissä pulmissa ja mietinnöissä. Vahvuuksiani doulana on reippaus ja sopeutuvuus. 

Olen puheliaasta luonteestani huolimatta tositilanteessa tyyni ja rauhallinen. Doulana haluan tukea perhettä ja synnyttäjää heidän omien toiveiden ta tarpeiden mukaisesti ja olla rinnallakuljikana raskauden, synnytyksen ja ensimmäisten päivien aikana.Minulla on auto käytässäni, joten kulkemiseni ei ole riippuvainen julkisesta liikenteestä, vaikka mielelläni sitä suosinkin.


Pilvi


Olen vuonna 1979 syntynyt, yhden vuonna 2016 Taysissa syntyneen lapsen äiti. Asun Kalevassa ja tarpeen mukaan liikun ympäri Tamperetta julkisilla, pyörällä tai kävellen. Työskentelen arkisin vapaaehtoistoiminnan ja kulttuurin parissa.

Synnytykset ja synnytyksissä tukena toimiminen ovat kiehtoneet minua jo pidempään, ja ennen omaa synnytystäni tai doulakurssin suorittamista, toimin ystäväni tukihenkilönä hänen synnytyksessään, mikä jätti kipinän doulana toimimiseen. Niinpä oman synnytykseni jälkeen, sopivan tilaisuuden tullen, kouluttauduin doulaksi.

Doulana haluan olla äidin tukena ennen synnytystä, synnytyksen aikana sekä sen jälkeen unohtamatta tietenkään synnytykseen mukaan tulevaa puolisoa tai tukihenkilöä.  Jotta synnytyksestä tulisi mahdollisimman paljon sellainen kuin synnyttäjä itse toivoo, on tärkeää, että tapaamme ennen synnytystä ja käymme läpi äidin toiveita synnytykseen liittyen. Näin voin paremmin myös pitää synnytyksessä huolta siitä, että äidin toiveet ja tarpeet tulevat mahdollisimman hyvin kuulluiksi ja huomioiduiksi.

Luonteeltani olen rauhallinen ja empaattinen, joten uskon tuovani synnytykseen levollista läsnäoloa. Synnytyksessä toimin aina synnyttäjän toiveiden mukaisesti ja kunnioitan myös hänen toiveitaan.

Johanna


Olen 1983 syntynyt äiti, vaimo ja doula. Asun mieheni ja kolmen lapseni (s. 01/12, 05/14 ja 06/16) kanssa Lempäälän Kuljussa. Siviiliammatissani toimin IT-yrityksen operatiivisessa johdossa ja koulutukseltani olen diplomi-insinööri, ammatillinen opettaja sekä työnohjaaja.

Matkani doulaksi on ollut täynnä oivalluksia, sattumaa ja sisäistä heräämistä, sillä koin oman ensimmäisen synnytykseni monin tavoin uuvuttavana ja hankalana. Toisen synnytykseni lähestyessä tapasin sattumalta doulan, joka vihdoin osasi kuunnella tuntemukseni ensimmäisestä synnytyksestäni oikealla tavalla, osasi ohjata minut etsimään tietoa ja johdatteli minut valmistautumaan aivan eri tavoin tulevaan koitokseen. Lopulta synnytys oli yllätyksekseni aktiivinen, upea, voimaannuttava ja eheyttävä kokemus, joka sai minut ymmärtämään miten valtavan voiman luottamus omaan kehoon, usko synnytykseen ja omaan itseensä naiselle antaa. Kolmannen lapseni synnytin suunnitellusti kotona.

Keskimmäisen lapseni ollessa puolivuotias, osallistuin Tampereen Napapiiri ry:n Doulapiirin doulakoulutukseen ja olen doulannut alkuvuodesta 2015 alkaen. Olen myös Doulakan sertifioima synnytysdoula.

Doulana minulle on ensiarvoisen tärkeää tukea perhettä löytämään oman tapansa valmistautua tulevan vauvan syntymään. Haluan kulkea mukana tuolla tärkeällä matkalla sekä toimia tukena synnytyksessä niin äidille kuin puolisollekin. Ajattelen myös ettei ole olemassa yhtä oikeata tapaa synnyttää, vaan tärkeintä on äidin omien toiveiden noudattaminen oli kyse sitten alatiesynnytyksestä tai sektiosta, lääkkeellisestä tai lääkkeettömästä synnytyksestä. Ohjaan kuitenkin mielelläni synnyttäjää käyttämänä apuna myös vaihtoehtoisia kivunlievitysmenetelmiä, kuten esimerkiksi erilaisia asentoja, ääntä, akupainantaa, rebozoliinaa ja niin edelleen. Mikäli synnytyksessä on mukana myös toinen tukihenkilö, pidän tärkeänä, että hän on myös aktiivinen osa synnytystiimiä.

Kuljen omalla autolla, joten minulla on mahdollisuus doulata perheitä myös Tampereen ympäristökunnissa.

I am able to be a doula for English speaking families as well.

Tiina S.

Olen Kainuusta kotoisin oleva, nykyään Tampereella asuva kahden lapsen (synt. 2015 ja 2017) äiti. Toisen lapseni synnytyksessä minulla oli doula mukana. Koin doulan läsnäolon erittäin positiiviseksi ja hyödylliseksi, ja siitä inspiroiduin kouluttautumaan itsekin doulaksi.

Doulana minulle on erityisen tärkeää se, että kunkin synnyttäjän ja perheen toiveet ja tarpeet tulevat mahdollisimman hyvin kuulluksi ja huomioiduksi. Toivoisin voivani auttaa perhettä valmistautumaan rohkeasti ja avoimesti synnytykseen mm. antamalla tietoa ja ohjausta erilaisiin kivunlievitysmenetelmiin liittyen. Jos synnyttäjä niin toivoo, olen mielelläni tukena myös raskausaikana ja synnytyksen jälkeen.

Aikatauluni ovat hyvin joustavat ja pääsen hyvin paikalle kellonajasta riippumatta. Pystyn doulaamaan sekä suomeksi että englanniksi.

Pirita

Hei! Olen vuonna -85 syntynyt kolmen lapsen (-13, -15, -17) äiti Tampereelta. Perheeseemme kuuluu myös koira. Olen ammatiltani lähihoitaja, olen töissä ikäihmisten parissa.

Osallistuin Doulapiirin koulutukseen syksyllä 2016. Osallistuin myös keväällä 2017 imetysohjaajakoulutukseen, joten myös tietämystä siltä osin löytyy. Olen näiden lisäksi käynyt myös synnytyslaulu- sekä lantiontasapainotuskurssin.

Kiinnostukseni doulana toimimisesta on jo pidempään ollut mielessä, ensimmäisen lapsemme syntymän jälkeen ekan kerran (2013), mutta se ajatus sitten jäi vielä kytemään. Toisen lapsemme syntymän jälkeen (2015), aloin jälleen asiaa miettimään.

Omat synnytykset olivat kaikki hyviä kokemuksia, mutta näin jälkikäteen ajatellen, olisi ollut hyvä jos mukana olisi ollut esim doula tai muu enemmän asiasta tietävä.

Haluan olla läsnäoleva doula tulevalle perheelle. Luonteeltani olen rauhallinen, ihmisläheinen. Haluan olla tukena niin äidille kuin tukihenkilölle, perheen toiveet huomioiden. Käytössäni on auto, joten pääsen kulkemaan Tampereen lähikunnissa.

Tiina

Olen -79 syntynyt kolmen pojan äiti Kangasalta. Liityin mukaan Doulapiirin toimintaan syksyllä 2009. 

Doulana pyrin jakamaan synnytäjille paljon tietoa omista kivunhallintakeinoista ja etsimään jokaiselle synnyttäjälle juuri ne hänelle sopivat keinot. Lisäksi pyrin saamaan synnyttäjän innostuneeksi tulevasta synnytystapahtumasta. Tukihenkilön (isän/kumppanin) ollessa mukana pohdimme myös, millä tavoin hän voi olla parhaalla mahdollisella tavalla avuksi synnyttäjälle. Mielestäni erityisesti ensisynnyttäjille doula voi antaa paljon, koska kaikki synnytykseen liittyvä on uutta niin synnyttäjälle kuin tukihenkilöllekin.

Minulle on kunnia-asia lähteä tukemaan synnyttävää naista tai pariskuntaa synnytykseen, joka on varmasti niitä elämän suuria hetkiä. Pyrin myös tukemaan jokaista synnyttäjää yksilönä ja hänen tarpeidensa mukaan. 

Olen pitänyt doulakoulutusta Tampereella syksystä 2011 lähtien.

Tiia

Hei! Olen Tiia, vuonna -88 syntynyt kahden lapsen äiti. Olen käynyt doulapiirin doulakoulutuksen syksyllä 2016 ja ollut siitä alkaen mukana doulapiirin toiminnassa. Omat lapset ovat syntyneet vuosina -15 ja -17.

Itselläni on ollut doula mukana molemmissa synnytyksissä ja siksi omakohtaisesti olen saanut kokea kuinka iso tuki ja apu doula voi olla. Omat kokemukseni innostivat sitten hakeutumaan koulutukseen ja sitä kautta sain mahdollisuuden itse tarjoutua tueksi muille synnyttäjille.

Doulana haluaisin olla synnyttäjän kanssakulkija raskauden ja synnytyksen aikana. Mielestäni on tärkeää että äiti valmistautuu synnytykseen ja tulee ajatuksineen ja toiveineen myös kuulluksi. Lapsen syntymä on aina elämää mullistava tapahtuma ja sen soisi olevan ihana ja positiivinen kokemus ihan jokaiselle. Olen myös Imetyksen tuki Ry:n imetystukiäiti, joten voin auttaa ja tukea myös imetykseen liittyvissä asioissa synnytyksen jälkeen. Minulla on auto käytössä, joten pääsen hyvin liikkumaan Tampereella ja lähikunnissa.

 

Niina

 
Olen Niina, ja minulla on kaksi tytärtä (7/14 ja 2/19). Olen ammatiltani englannin lehtori ja vapaa-ajalla
Personal Trainer sekä erilaisten liikuntamuotojen ohjaaja sekä liikuntaravitsemuksen osaaja. Olen käynyt Lappeenrannan amk:n imetysohjaajakoulutuksen vuonna 2021.

Doulaukseen hyödyllisiä lajeja ovat mm. pilates ja jooga, joista osaan etsiä sinulle hyviä vinkkejä niin
raskauteen, synnytykseen ja palautumiseenkin. Kroppa osaa ihmeellisiä asioita, jos niitä tietää vain
kokeilla! Omat synnytykseni olivat itselleni aivan täydellisiä, ja niitä jäi ihan ikävä. Ne olivat molemmat
pyynnöstäni käynnistettyjä, sillä minulla on taustalla selkävamma jonka pelkäsin hankaloittavan
synnytyksiä, joten tietoa löytyy siitäkin puolesta. Olen tutustunut myös pelkopoliin ja tiedän, millaista
apua sieltä voi saada.

Krooninen vauvakuume ja omat IVF-vuodet (ja miksei synnytys- ja imetyskuumekin!) toi minut
Tampereen doulapiiriin, sillä koen, että minulla on paljon annettavaa. Doulana pyrin tapaamaan äitiä ja
hänen tukihenkilöään pari kertaa ennen synnytystä, jotta ehdin saada hyvän kuvan synnytykseen
liittyvistä toiveista -myös tukihenkilöltä. Synnytystilanteessa voin toimia äidin ja perheen äänenä, jotta
heidän toiveensa tulevat varmasti kuulluiksi. Synnytyksen jälkeen voidaan yhdessä käydä läpi synnytystä,
ja vaikkapa imetystä ja lihaksiston palautumista, jotta saat nautittua vauvakuplasta parhaalla
mahdollisella tavalla.

Luonteeltani olen iloinen ja rauhallinen, ja yritän nähdä kaikessa positiivista. Toivoisin, että läsnäoloni
synnytykseen valmistautumisessa toisi synnyttäjälle ja tukihenkilölle uskallusta ja voimaa, ja luottamusta
siihen, että tiedät kyllä, mitä synnytykseltäsi haluat. Kunnioitan kaikkia synnyttäjän valitsemia
synnytystapoja ja tuen juuri niissä, ja suurimmasta osasta synnytykseen liittyvistä tekijöistä osaan antaa
lisäneuvoja myös terveystiedon opettajan koulutukseni kautta. Sairaalakassista löytyy mm. guasha ja
lihasvasara. Rakastin imetystä ja tiedän siitä paljon ja olen ottamassa osa imetysohjaajakoulutukseen
syksyllä 2021. Mielelläni autan myös imetysasioissa, sekä äidin kokonaisvaltaisessa palautumisessa niin
psyykkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti.

Asun Tampereella hyvin lähellä sairaalaa, joten nopsasti sinne pääsen pyrähtämään paikalle!

I am a Senior Lecturer of English, a Personal Trainer and a fitness instructor and I can also act as a doula
in English. I have to two daughters and a husband and we live very close to TAYS. As a doula, I feel that
my strengths are in being able to offer information and support with regards to different ways to give
birth, breastfeeding, and taking care of yourself after giving birth. I believe in being the voice of the
mother and the support person(s) in the birth, so you can concentrate on having the best possible
experience and you will cherish forever. I am not partial to any birthing method, having been induced
twice out of my own request: I am here to make sure you are able to give birth in the way you want. I
loved breastfeeding and can offer support on it, too, related to giving birth. I am a calm and positive
person and I can try to offer you enough information so that you can remain happy and calm, too -
before, during and after birth. I live very close to TAYS.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti